Tuntematon hyväntekijä

Posted by: Jukka Michelsson 12 years, 5 months ago

(0 comments)

Tämä Jeffrey A. Tuckerin artikkeli julkaistiin mises.org -sivustolla 14.4.2011 .

Sattuman oikusta päädyin istumaan miehen viereen, joka on ollut hyväntekijäni koko minun - ja suuren osan hänen - elämästään ajan, emmekä ole koskaan ennen tavanneet. Itseasiassa, vaikka hän on palvellut minua uskollisesti kolmen vuosikymmenen ajan, huolehtien hyvinvoinnistani ja pyrkien nostamaan elintasoani, hän ei edes tiennyt nimeäni. Eikä hän tiedä sitä vieläkään, koska on hieman kiusallista ryhtyä kovin tuttavalliseksi toisen lentomatkustajan kanssa. Ilmaisin kuitenkin syvän kiitollisuuteni hänen työtään kohtaan.

Kyseinen henkilö on yhden Pohjois-Amerikan kuudesta orientoitua polypropeenia (OPP) valmistavan tehtaan markkinointipäällikkö. Hän kiertelee virvoitusjuomia ja karkkeja valmistavissa yhtiöissä puhumassa OPP:n eduista, mistä lisää myöhemmin.

Hänen työnsä vaatii jatkuvaa matkustelua, mistä hänellä on todisteena kasa lentoyhtiöiden kanta-asiakaskortteja. Hän on kuin George Clooneyn hahmo elokuvassa Up in the Air: Kokenut matkailija naimisissa työnsä kanssa. Hän on yhtiönsä silmät ja korvat asiakkaiden suuntaan. Hän elää elämäänsä B2B, business-to-business, -maailmassa näkymättömissä kuluttajilta.

Hänen kielenkäyttönsä on alan jargonin värittämä, täynnä pakkausalan ulkopuolisille käsittämättömiä uudissanoja. Hän voi kertoa näköetäisyyden päästä pakkauksen kemikaaliset ominaisuudet. Hän osaa selittää, miksi pakkaus on helpompi repiä auki tietyllä tavalla. Hän tuntee historian, prosessit, kilpailijat ja suurimpien pakkausten ostajien nimet Pohjois-Amerikassa ja hän puhuu aiheesta mielellään.

Mikä hänen funktionsa sitten on? Hän tekee keksinnöistä ja tuotannosta osan jokapäiväistä elämäämme. Ilman hänen kaltaistaan eturintaman myyntimiestä kaikki innovointiin ja tuotantoon käytetty työ valuisi hukkaan. Hän on raaka-aineiden ja valmiin tuotteen välinen rajapinta, mies jolla on oltava kaikki vastaukset valmiina linkittääkseen pitkän tuotantoketjun alku- ja häntäpään.

Mitä tulee hänen tuotteeseensa, me kaikki tunnemme OPP:n, vaikka emme kenties tiedä sen nimeä. Se on aine, josta valmistetaan perunalastupussit, säilyttäen perunalastujen rapeuden ilmanlämpötilojen vaihtelusta huolimatta. Voit upottaa pussin vaikka veteen, eikä sillä ole vaikutusta. Ilma voi olla kylmä tai kuuma, mutta perunalastut säilyvät ennallaan. Sama materiaali kääritään suklaapatukoiden ympärille ja tulos on sama.

Sen ansiota on myöskin se, että pakkauksista voidaan tehdä kauniita. OPP on kuin tehty painattamista varten. Se on täydellinen kanvaasi designereille. Muste ei tahraa sormiasi, eikä haalene auringonvalossa. Se mahdollistaa pienimmätkin vivahde-erot värisävyihin. OPP:lle voi painaa vaikka Michelangelon maalauksen ja asettaa näytteille museoon.

Öljyssä paistetut perunat ovat myöskin hyvin herkkiä eltaantumiselle. Saatat arvata, että se on estetty kemiallisilla säilöntäaineilla (kiitos niillekin!), mutta se on vain osatotuus. Varsinainen ansio kuuluu OPP:lle, joka pysäyttää degeneroitumisprosessin. Tämä ongelma ei koske muita paistettuja tuotteita, kuten esimerkiksi rapeaksi paistettua kamaraa, minkä vuoksi niitä myydään läpinäkyvissä pakkauksissa. OPP ei ole läpinäkyvää, mikä on hyvä. Pussin sisällä piilevä tuote ei pidä auringonvalosta ja OPP pitää sen poissa.

OPP:lla on muitakin kivoja ominaisuuksia. Sillä on hyvin matala dead fold -kapasiteetti, eli sipsipussin voi rypistää kasaan ja se ponnahtaa takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tämä suojelee sisältävää tuotetta. Sen vuoksi 60-luvulla perunalastut olivat jo ostettaessa murentuneita, kun taas nykyään ne ovat enimmäkseen koskemattomia. Jos arvelit sen johtuvan siitä, että pussi on täytetty ilmalla niin kysy itseltäsi, mikä pitää ilman sisällä pussissa? Vastaus on jälleen kerran OPP, joka toimii täydellisenä eristeenä. Tämä materiaali on läpäisemätöntä.

Kaiken lisäksi tuote on öljypohjainen. Sen valmistusmateriaali siis johdetaan öljystä. Niinpä sen hinta muuttuu öljyn hintaheilahtelujen mukana. Öljyn hinnan noustessa perunalastujen hinta nousee pääasiassa pakkausmateriaalin vuoksi. Tästä syystä OPP-teollisuus pyrkii vähentämään öljyn etsimisen ja jalostamisen sääntelyä. Hyväntekijäni on erittäin kiinnostunut tästä.

Noniin, tämähän on kaikki tietysti mielenkiintoista ja mahtavaa, mutta menkäämme asian ytimeen. Mikä tämän kaiken takana on? Miksi OPP on kehitetty, miksi sitä markkinoidaan ja miksi sitä käytetään niin laajalti kaikkialla maailmassa? Miksi tämä mies on jatkuvasti tien päällä ja seuraa alan uutisia? Mikä on kaiken tämän tarkoitus?

Yksi syy: minun hyvinvointini. Myös sinun. Tarkoitus on miellyttää meitä ja tehdä elämämme mukavammaksi. Kuluttaja on se, jota varten tuottaja tuottaa ja se, jota varten kaikki eri tuotantovaiheisiin osallistuvat pyrkivät kehittämään entistä paremman tuotteen. Kaiken takana on sipsipussi, jonka nappaat mukaasi kaupan hyllyltä täytetyn patongin kylkiäiseksi. Se on pilli, jonka tahdissa miljoonat ihmiset OPP-teollisuudessa tanssivat. Sen vuoksi perunoita kasvatetaan, viipaloidaan, paistetaan, pakataan ja kuljetetaan miljooniin jakelupisteisiin ympäri maailman.

Kunniaa ja mainetta tästä työstä ei saa. Missään sipsipussissa ei lue: Tämä pussi on valmistettu Matin OPP-tehtaassa. Päinvastoin, he ovat yhteiskunnan tuntemattomia hyväntekijöitä. Heihin ei uhrata montaakaan ajatusta. Kuitenkin, jos ostaisit pussillisen murentuneita sipsejä, huomaisit eron. Olisit vihainen kaupalle, joka myi sen ja firmalle, joka valmisti sen. Saattaisitpa jopa olla vihainen talousjärjestelmälle, joka mahdollistaa voiton tekemisen myymällä huonoja tuotteita. Yksityiset OPP-valmistajat estävät tämän tapahtumisen miljoonia ja miljoonia kertoja joka päivä.

Sinä ja minä johdamme tätä orkesteria, emmekä edes ole siitä tietoisia. Näiden pussien tuottajat palvelemat meitä uskollisesti joka päivä, emmekä tiedä tai välitä siitä. Kuitenkin, jollakin tavalla, kaikki tämä onnistuu ilman keskusjohtoista suunnittelua, ilman valtion mandaatteja, ilman valtio-omisteisia tehtaita tai viisaita päättäjiä suunnittelemassa koko prosessin alusta loppuun. Kaikki mitä tarvitaan tämän monimutkaisen ja loisteliaan prosessin tuottamiseen on halu: Halu saada hyviä perunalastuja. Loppu tapahtuu itsestään - itseorganisoituva järjestelmä, joka reagoi pienimpiinkin signaaleihin.

Haluan välittää tämän viestin hyväntekijälleni, joka on omistanut elämänsä kuvaillakseen ruoanvalmistajille OPP:n etuja. Viestini on: kiitos. Saatan olla ensimmäinen kuluttaja, joka sanoo sen, mutta minun ihannemaailmassani miljardit ihmiset kiittäisivät sinua ja kaltaisiasi. Olette kaikki palvelemassa ylvästä päämäärää, joka on maailman tekeminen paremmaksi paikaksi elää.