Ludwig von Mises -instituutti avattu Suomessa

Posted by: Markus Törnqvist 12 years, 6 months ago

(0 comments)

Tervetuloa! Toinen perustaja, Oskar Lindman, kirjoittikin oman avausviestinsä sivulle, joten suurin osa on jo sanottu. Yritän kuitenkin avata hieman omia lähtökohtiani tällä kirjoituksella.

Miksi olemme täällä? Liberaali liike on hyvin laaja liike, sisältäen ihmisiä arvo- ja markkinaliberaaleista leireistä; anarkisteista kapitalisteihin ja vihreiden kautta takaisin. Kuitenkin kovin harva on tutkinut taloustieteen yhteyttä vapauteen. Toivoni mukaan voimme valottaa näiden kahden välistä suhdetta!

Taloustieteestä on liikaa väärinkäsityksiä vallalla, että voisi edes lähestyä aihetta tässä kirjoituksessa. Monille tulee yllätyksenä, että maat kuten Kreikka menevät konkurssiin. Ei ole tavatonta, että nuoret aikuiset eivät ymmärrä prosenttilaskuja. Toisaalta vanhemmatkaan eivät aina ymmärrä niiden sovellusta verokiemuroihin, vaikka itse prosenttilaskut onnistuisivat.

Tavallisesti yhteiskunnallisten epäkohtien edessä huudetaan, että eikö joku voisi tehdä jotain. Yleensä tarkoitetaan valtiota. Maailmalla on tosin erinäisiä yksityisiä instituutteja ja think tankeja, joiden on tarkoitus tehdä jotain - edistää tietoisuutta ja levittää tietoa. Saada ihmiset ajattelemaan. Kiinnostumaan. Oppimaan.

Nyt meillä on sellainen Suomessa.

Ludwig von Mises oli itävaltalainen taloustieteilijä ja taloustieteen itävaltalaisen koulukunnan varhaisimpia kehittäjiä. Hän kirjoitti kattavasti muun muuassa markkinoista, sosialismista, ihmisten käyttäytymisestä, korosta ja inflaatiosta.

Siksi oli ainoastaan järkevää, että vuonna 1982 perustettu markkinaliberaali instituutti kantaa hänen nimeään. Instituutteja on sittemmin perustettu Ruotsiin, Puolaan, Brasiliaan ja moneen muuhun maahan. Mitään varsinaista komentoa tai hallintaa instituuttien välillä ei ole ja Suomessa toiminta tulee perustumaan aluksi hyvin vahvasti tälle sivustolle.

Pidemmittä kirjoituksitta, jälleen kerran, tervetuloa!