Larken Rose: Koko kieltämätön totuus
Posted by: Markus Törnqvist 10 years, 11 months ago
Kun ei jaksa miettiä muiden moraalikäsityksiä, mitä kaikkea äänestämiseen kuuluu tai asioita joihin ei voi vaikuttaa, voi yhtä hyvin keskittyä nostatukseen:
Ei ole vaikeaa kuitata huonoja ja tyhmiä päätöksiä kutsumalla niitä "arvoiksi". Ikävä kyllä huonoilla päätöksillä – huonoilla arvoilla, jos niin halutaan ilmaista – on negatiivisia vaikutuksia. Utopiaan ei välttämättä päästäisi vähentämällä demokratian roolia, tai poistamalla sen kokonaan, mutta ainakin yhdestä voimankäytön muodosta päästäisi eroon.
Äänestäminen voidaankin nähdä kannattavana siinä valossa, jossa muutkin äänestävät: eräänlaisena kostotoimenpiteenä. Tosin ottaen huomioon miten äänet haalitaan aina suurelta massalta keskiötä, on hyvin epätodennäköistä saada mitään aikaan äänellä. Daavid voitti Goljatin, mutta hänellä ei ollut viritettyä peliä tai korruptoitunutta järjestelmää vastassaan.
Äänestäminen voidaan nähdä myös harrastuksena. Muutamien vuosien välein voi Salattujen Elämien katsomisen sijaan leikkiä vaalikoneilla ja miettiä ketä äänestäisi. Koska kyseessä on harrastus, ei tarvitse odottaa mitään tuloja tai vastinetta tekemisilleen. Tietysti suurin osa äänestäjistä äänestää muiden rahaa omaan taskuunsa, tai lupauksia ja takauksia sellaisesta, joten tässä tapauksessa se voi olla kannattava harrastus. Hirveän moraalinen se ei tosin ole.
Silti, ihme kyllä, esimerkiksi tuota ideoiden sodankäyntiä käytetään usein perusteluna. "Jos et äänestä, muut voittavat." Toisaalta kun kulttuuri koostuu lähinnä sellaisista, jotka eivät usko, että ihmiset voisivat tehdä mitään ilman kunnan, läänin tai valtion väliintuloa, niin veronsaajan puolue tai muu identiteetti on lähinnä esteettinen. Sitä paitsi äänestäjä voi hakeutua ammattiin tai asemaan, jossa hyötyy suoraan vallitsevasta vallasta. Työttömiltä on esimerkiksi hyvä hakea ääniä kun heille tekee lupauksia. Miksi siis ei olla itsekin työtön?
Tämä video tai ylläolevat argumentit eivät varmasti muuta kenenkään mieltä, mutta joskus on tärkeää kuulla nämä asiat uudestaan ja uudestaan. N.N. Talebin sanoin, käyväthän ihmiset kirkossakin kuulemassa samat asiat joka sunnuntai.
Share on Twitter Share on Facebook